Skip to content

Ευρωπαϊκο Δικαιο – Ευρωπαϊκο Δικαστηριο Δικαιωματων Του Ανθρωπου (Ε.Δ.Δ.Α)

Ευρωπαϊκο Δικαιο – Ευρωπαϊκο Δικαστηριο Δικαιωματων Του Ανθρωπου (Ε.Δ.Δ.Α)

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (European Court of Human Rights ECHR) είναι μια διεθνής δικαστική αρχή που ιδρύθηκε από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1950 και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει έδρα στο Στρασβούργο της Γαλλίας

      Ο βασικός σκοπός του είναι η εξασφάλιση της τήρησης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Βασικών Ελευθεριών. Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με το Ν.Δ. 53/1974. Τα άτομα ή ομάδες ατόμων που θεωρούν ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη Σύμβαση μπορούν να ασκήσουν προσφυγή στο ΕΔΔΑ. Το δικαστήριο αποφασίζει εάν υπήρξε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) εκ μέρους των συμβαλλόμενων Κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και εκδίδει αποφάσεις που δεσμεύουν τα κράτη – μέλη που υπέγραψαν τη Σύμβαση.

       Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, μεταξύ των προστατευόμενων από την παραπάνω σύμβαση δικαιωμάτων είναι και το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην δίκαιη δίκη, ήτοι την διατήρηση της αρχής του νόμιμου δικαστή, της αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας του ενδίκου βοηθήματος, της δικαστικής ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, του εύλογου χρόνου εκδίκασης της διαφοράς από τα εθνικά δικαστήρια, το δικαίωμα παραστάσεως, ακροάσεως, καθώς και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Μεταξύ των δικαιωμάτων που προστατεύονται από την ως άνω σύμβαση, αλλά και την πρόσφατη νομολογία του ΕΣΔΑ είναι και εκείνα που αφορούν την δίκαιη δίκη και την χρηστή απονομή της Δικαιοσύνης, την Ασφάλεια και την προσωπική ελευθερία, την προστασία της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, την προστασία της ελευθερίας έκφρασης, συνείδησης και σκέψης, την απαγόρευση των βασανιστηρίων και των καταναγκαστικών έργων, τον σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.

     Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχουν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου και των πρακτικών των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου συχνά χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο.

 

            Το δικηγορικό γραφείο έχει ασχοληθεί και ειδικεύεται στη νομική εκπροσώπηση σας και τον εν γένει χειρισμό υποθέσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και παρόμοιων διεθνών οργάνων. Παρέχεται επίσης πλήρης νομική υποστήριξη και συμβουλευτική σχετικά με την εξάντληση των εσωτερικών ενδίκων μέσων, που είναι απαραίτητη για το παραδεκτό της προσφυγής στο ΕΔΔΑ. Με την άριστη γνώση της νομολογίας του Δικαστηρίου, την εμπειρία και την εξατομικευμένη μελέτη της κάθε υποθέσεως προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητες διεκδίκησης του δικαίου σας ενώπιον του Δικαστηρίου του Ε.Δ.Δ.Α. λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων που προστατεύει η Σύμβαση για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συντρέχει τέτοια περίπτωση το δικηγορικό γραφείο της Αικατερίνης Νάση αναλαμβάνει την σύνταξη και κατάθεση της ατομικής προσφυγής σας ενώπιον του ως άνω Δικαστηρίου και σας παρέχει πλήρη και αποτελεσματική νομική υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.